Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πατάτες στη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας".

Και κρεμμύδια...
Sack of Sebago potatoes from the Hills family potato farm at Wildes Meadow.
Photo: Marco del Grande
Η πατάτα και ο νεοέλληνας είναι λέξεις με αμφίδρομα ισοδύναμη αξία.
Οι περιπτώσεις των αγροτών στην Άρτα και αλλού οι οποίοι εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια πώλησης πατάτας και κρεμμυδιών για να εισπράττουν στη συνέχεια τον ΦΠΑ, είναι χαρακτηριστική:
-Ένας εμφάνισε τιμολόγιο 2.000.000 ευρώ από πωλήσεις κρεμμυδιών σε καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών (εν αγνοία του τελευταίου) για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό κράτος 154.000 ευρώ.

-Άλλος "πούλησε" σε μαγαζάκι σε χωριό της Αρκαδίας πατάτες 4.000.000 ευρώ και ζήτησε από το κράτος επιστροφή ΦΠΑ 440.000 ευρώ.
Και κανείς στην Εφορία δεν υπολόγισε πως για να φάνε 4.000.000 κιλά πατάτες (έστω, ευρώ/κιλό...)  οι 15 υπέργηροι κάτοικοι θα έπρεπε να καταναλώσουν 266.666 κιλά πατάτες έκαστος.
Όταν ο Καποδίστριας σύστησε ευφυώς την πατάτα στον πεινασμένο λαό για να καλύψει το επισιτιστικό κενό, δεν μπορούσε να μαντέψει τη συνέχεια.
Δολοφονήθηκε από τους Μαυρομιχαλαίους το 1831 και δεν έμαθε πως τελικά από τότε κατέλαβαν και κατέχουν την εξουσία στην Ελλάδα οι φατρίες.
Και κάνουν ότι γουστάρουν.
*τα στοιχεία από τον newsit και το lamiareport.