Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Η ώρα του CERN

“If the facts don't fit the theory, change the facts.”
Albert Einstein


Θα εντοπίσει το πείραμα του CERN το αποκαλούμενο "σωματίδιο του Θεού", το περίφημο μποζόνιο του Χίγκς;

Μάλλον όχι λέει ο Stephen Hawking και βάζει στοίχημα 100 δολάρια γι' αυτό , μέσω συνέντευξης που έδωσε στο Radio 4 του BBC την Τρίτη, ενόψει του παγκόσμιου ενδιαφέροντος που έχει προκαλέσει η έναρξη την Τετάρτη της πλήρους λειτουργίας του LHC, του μεγαλύτερου Επιταχυντή Σωματιδίων στον κόσμο.
'Οπως επεσήμανε ο κορυφαίος επιστήμονας ο LHC «...θα τετραπλασιάσει την ενέργεια με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε τις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων. Απ' όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να ανακαλυφθεί το σωματίδιο του Χιγκς, το σωματίδιο που δίνει τη μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια. Πιστεύω πως θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μην βρούμε το Χιγκς. Αυτό θα έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκέψη μας. Στοιχημάτισα 100 λίρες πως δεν θα βρούμε το Χιγκς»



Αύριο Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου είναι μια ιστορική μέρα για τον άνθρωπο και την επιστήμη :

-Το μεγάλο πείραμα αρχίζει. 100δες μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της γής στα Γαλλοελβετικά σύνορα στα περίχωρα της Γενευής.


Στον επιταχυντή ο οποίος περνάει αυτήν την ώρα τα τελευταία κρίσιμα τέστ, θα αρχίσει να κυλάει μέσα στον μήκους 27 χλμ "σωλήνα" ο οποίος είναι γεμάτος με Ήλιο σε θερμοκρασία που αγγίζει το απόλυτο μηδέν, ένα σωματίδιο το οποίο με την βοήθεια τεράστιων ηλεκτρομαγνητών θα επιταχύνεται διαρκώς αγγίζοντας σχεδόν την ταχύτητα του φωτός. Την ίδια ώρα ένα άλλο σωματίδιο θα αναγκαστεί να τρέξει με την ίδια ταχύτητα και αντίθετη φορά, για να ακολουθήσει η σύγκρουση.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο περιμένουν με ανείπωτη αγωνία και ενδιαφέρον το αποτέλεσμα : Ο άνθρωπος με την τεχνολογία που κατάφερε να αναπτύξει θα μπορέσει να παράγει σε συνθήκες εργαστηρίου την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος που αντιλαμβανόμαστε:

Τις συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα μηδέν, τη στιγμή του big bang.


Η επίδραση στις σύγχρονες αντιλήψεις και μοντέλα της θεωρητικής φυσικής και της κοσμολογίας αναμένεται συντρηπτική.

Αν σκεφθεί μάλιστα κανείς πως η θεωρία των υπερχορδών δίνει την εκτίμηση, όχι αυθαίρετα αλλά βάσει μαθηματικών μοντέλων, για την ύπαρξη 10 υψωμένο στην 500στή συμπάντων που αλληλεπιδρούν με αυτό που αντιλαμβανόμαστε, τότε ο δρόμος για την Απόλυτη Αλήθεια, αν υπάρχει και αν βρεθεί ποτέ, είναι μακρύς.

Όσο η επιστήμη προχωρά, ο άνθρωπος (και να μη θέλει τέτοιος εγωισταράς που μας προέκυψε τελευταία) αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την ασημαντότητά του.

σημ : Το φωτογραφικό υλικό και το βίντεο είναι απο τις ιστοσελίδες του CERN.