Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Νέφος και υπολογιστής

Επεξεργάζομαι στοιχεία για τις ανάγκες μιας μεγάλης (τουλάχιστον σε ποσότητα, την ποιότητα την κρίνουν πάντα οι αναγνώστες) δημοσιογραφικής έρευνας που θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 21. (http://www.perivallon21.gr/)
Αφορά στο νέφος αλλά όπως διαπιστώνω, σωστό είναι πλέον να μιλάμε για νέφη.
Ο πληθυντικός δεν είναι δυστυχώς αυθαίρετος και δεν αφορά μόνο τη σύνθεση του νέφους που γνωρίζουμε, δηλαδή την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτή δυστυχώς καλά κρατεί, απλά με την εισαγωγή των καταλυτικών αυτοκινήτων και την ουσιαστική κατάργηση της βενζίνης με μόλυβδο, κάποιοι ρύποι μειώθηκαν ή σταθεροποιήθηκαν και νέοι πιό επικίνδυνοι μπήκαν στη ζωή μας. Παράδειγμα, το βενζόλιο.
Όμως ο τρόπος ζωής μας, η τεχνολογία και η ταχύτητα εξάπλωσης της έχουν δημιουργήσει κι άλλα νέφη, τις συνέπειες των οποίων ακόμη δεν μπορεί να αξιολογήσει ολοκληρωμένα η επιστημονική κοινότητα. Η ραγδαία εξάπλωση για παράδειγμα του ηλεκτρομαγνητικού νέφους τόσο σε επίπεδο κατοικίας όσο και σε επίπεδο πόλης, λόγω της γεωμετρικής αύξησης των ασύρματων συνδέσεων αποτελεί μια νέα παράμετρο προς αξιολόγηση σε σχέση με την επικινδυνότητα.
Μελετώντας σχετικά, εντυπωσιάστηκα απο τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε το Ινστιτούτο Ανάλυσης Gartner Group σχετικά με τη συμβολή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ατμοσφαιρική ρύπανση .
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι υπολογιστές ευθύνονται για την παραγωγή του 2% του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα απο ανθρωπογεννείς δράστηριότητες και, όπως είναι γνωστό, αποτελεί βασικό στοιχείο που συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αν το 2% ακούγεται λίγο, αρκεί να επισημανθεί πως αντιστοιχεί στην ποσότητα CO2 που απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ο παγκόσμιος στόλος των αεροσκαφών!


Ακόμη οι υπολογιστές, όπως επισημαίνει η έρευνα, καταναλώνουν το 50% της ενέργειάς τους για την παραγωγή θερμότητας η οποία συμβάλει κατά 60% στην αύξηση της θερμοκρασίας στους εργασιακούς χώρους. Κατά συνέπεια, αυξάνεται ανάλογα και η κατανάλωση ενέργειας απο τα κλιματιστικά για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας.