Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Μια Ελπίδα που την λεν' Παπαδήμος


(δημοσιεύτηκε στο protagon.gr 12-11-2011)

Η είδηση στο οικονομικό δελτίο του Αυστραλιανού ειδησεογραφικού ABC24 με έκανε να σηκώσω το πρόσωπο από το πληκτρολόγιο όπου ρουφούσα ενημέρωση από 15.000 χλμ μακρυά, από τις εξελίξεις στην Ελλάδα:

«Μετά την ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού στην Ελλάδα οι αγορές  παρουσιάζουν σημαντική άνοδο...»

Χαμογέλασα. Ακριβώς εκεί που η Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, -τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακούμενα-  πρωταγωνιστούσε ντροπιαστικά ως ο αποστάτης αρχάγγελος που μακαλεύει το ευρώ και την παγκόσμια οικονομία, ακριβώς εκεί στο ψηφιοποιημένο Κολοσσαίο της παγκοσμιοποιημένης on line 24X7X365 οικονομίας των αγορών, για πρώτη φορά από δική της ενέργεια μετά από απαράδεκτα πολύ καιρό, η Ελλάδα ανέβαζε τις διεθνείς αγορές! 
Δεν πανηγυρίζω για τις αγορές, δεν ξέρω αν αυτό θα συνεχιστεί η αν μπορεί μακροπρόθεσμα να ανατραπεί η ταύτιση της Ελλάδας με το χάος, είναι όμως καλό! 
Αμυδρή φεγγοβολιά αισιοδοξίας μέσα σε ένα βάλτο απελπισίας.
Μια πρώτη Ελληνική «βολή επιτυχίας» από το πιστόλι που τόσο καιρό είναι γεμάτο και στο τραπέζι. (Τελευταίος το χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αφού κοίταξε καταθλιπτικά (κατά Σαρκαζί) τους Ευρωπαίους ηγέτες στις Κάννες, έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και πάτησε τη σκανδάλη φωνάζοντας ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΑΑΑ!!!, σε μια γλώσσα που έτσι κι αλλιώς αποδεδειγμένα δεν καταλαβαίνουν, δηλαδή Ελληνικά).
Αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει η στερεότυπη διατύπωση «εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου».  Είναι βέβαιο πως οι επόμενοι μήνες, με την απαρέγκλιτη και απολύτως ανελαστική εφαρμογή των Όρων της Συμφωνίας (αχ, βαχ...) προεξοφλούν πως ο βαρύτερος χειμώνας από τον Β΄Π.Π, είναι μπροστά.
Κι όμως, κάτι αλλάζει με την ανάληψη της ευθύνης που προς τιμήν του δέχθηκε να επωμισθεί τούτες τις σκοτεινές ώρες ο επιτυχημένος αυτός Ευρωπαίος τεχνοκράτης. Η εμπιστοσύνη που μπορεί να επενδυθεί στο πρόσωπο του από Ευρώπη και αγορές και η επίτευξη των στόχων μπορούν να οδηγήσουν σε αναπτυξιακές ανάσες. Σε προοπτική.
Ώστε έστω και στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια. Η αναστροφή  (και όχι η ανάσχεση) της ελεύθερης πτώσης πρέπει και μπορεί να είναι ο στόχος. Με παραμονή στο Ευρώ και κοινή μοίρα με το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης.
Μακρυά από σενάρια συνομωσίας και λαϊκισμούς για το πρόσωπο και την κυβέρνηση Παπαδήμου, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να δώσει τη δική της μάχη σε αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον τα κόμματα δεν αρχίσουν τις τρικλοποδιές και ο κ. Παπαδήμος κυβερνήσει ανενόχλητος και χωρίς χρονικό περιορισμό, είναι εφικτό. Και για να συμβεί θα χρειαστεί την ειλικρινή στήριξη όλων όσων έχουν ρεαλιστική αντίληψη της κατάστασης. Τώρα και κατά τη διάρκεια.
Άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει, ίσως ο χρόνος να έχει τελειώσει και γι΄αυτήν.