Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

60 νανοδευτερόλεπτα

Δημοσιεύτηκε στο protagon.gr


Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι μετατρέπονται σε σύγχρονους σκλάβους αλυσοδεμένοι σε ένα αριθμολογικό και λογιστικό αδιέξοδο  που γέννησε ο –για τα σίδερα, σίγουρα-, «καπιταλισμός του άυλου χρήματος», η Πραγματική Επιστήμη, αυτή που ανατρέπει θεούς από το θρόνο τους και αδιαφορεί για τα τσαλίμια του μετρήσιμου χρόνου, έρχεται ξανά-ευτυχώς- να μας υπενθυμίσει με συγκλονιστικό τρόπο αυτά που έχουν πραγματική σημασία.


Μέσα από την αέναη παραγωγή νέων, βαθύτερων ερωτημάτων που γεννούν οι απαντήσεις (και κυρίως οι ανατροπές των προηγούμενων απαντήσεων), οι αριθμοί, όταν τους δει κανείς με το μάτι της Πραγματικής Επιστήμης, απαλλάσσονται από την Ύβρι της λογιστικής και απογειώνουν το ανθρώπινο πνεύμα. Ω, ναι, δεν φταίνε οι αριθμοί που τον τελευταίο καιρό τους μισούμε. Φταίει ο τρόπος και ο λόγος που τους επικαλείται η καθημερινότητα για να μας ευνουχίζει τη ζωή.

Οι άλλοι αριθμοί, οι καλοί και δημιουργικοί αριθμοί μας θυμίζουν γιατί πραγματικά τους αγαπάμε. Γιατί οι αριθμοί της Πραγματικής Επιστήμης είναι φως:
Τα νετρίνα που ταξίδεψαν από την Γενεύη της Ελβετίας μέχρι το Gran Sasso της Ιταλίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες του CERN, διένυσαν την απόσταση των 732 χλμ σε 0,0024 δευτερόλεπτα, δηλαδή έφτασαν στον προορισμό τους ταχύτερα από το αναμενόμενο κατά 0,00000006 δευτερόλεπτα.

Οι επιστήμονες που αντίκρισαν πριν από κάνα δυο μήνες τις μετρήσεις, πήραν αμέσως διπλή δόση ηρεμιστικών και πήγαν για ύπνο. Ήσαν βέβαιοι πως επρόκειτο για αποτέλεσμα της κόπωσης και πως το πρωί που θα ξανακοιτούσαν θα έβρισκαν το λάθος. Γιατί αυτοί οι τρελοί αριθμοί τους έλεγαν πως τα νετρίνα αυτά, ταξίδεψαν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός! Κι επειδή έβλεπαν μπροστά τους την επιστημονική  απόδειξη πως το Αποτέλεσμα μπορεί να προηγείται τις Αιτίας και ταυτόχρονα την θεμελιώδη αρχή της σύγχρονης φυσικής που δεν είναι άλλη από την Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν να ανατρέπεται, έπεσαν ήρεμοι για ύπνο, όντας βέβαιοι για το λάθος τους.

Το πρωί, αφού έκαναν ελέγχους και επανελέγχους, κατέβασαν όλο το κουτί με τα ηρεμιστικά: -Οι μετρήσεις έδειχναν σωστές. Όταν μάλιστα δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα, αντιμετώπισαν από χλευασμό μέχρι δογματική αμφισβήτηση:
«Θα φάω το βρακί μου σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση αν αποδειχθούν σωστές οι ανακοινώσεις των συναδέλφων στο CERN» ήταν η αντίδραση του καθηγητή Φυσικής του πανεπιστημίου του Surray Jim Al-Khalili…

Υπό τους ήχους των οστών του Αϊνστάιν να χορεύουν φλαμέγκο οι επιστήμονες του CERN επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες το πείραμα –πολλές φορές- χρησιμοποιώντας λιγότερο πυκνές δέσμες νετρίνων και περιορίζοντας το ενδεχόμενο σφάλματος στα όρια του 10% που είναι το επιστημονικά αποδεκτό. Μπίνγκο:Τα ίδια!

Τώρα πλέον υπέγραψαν τα συμπεράσματα και τις μετρήσεις ακόμη και επιστήμονες του CERN που αρνήθηκαν να το κάνουν όταν δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για πρώτη φορά.
Κι επειδή οι επιστήμονες αυτού του επιπέδου, περισσότερο από Νόμπελ και επιβραβεύσεις επιζητούν επιβεβαίωση και γνώση, παρακαλούν την παγκόσμια επιστημονική Κοινότητα να επαναλάβει, όπου αυτό είναι δυνατό, το πείραμα ώστε να υπάρξει οριστική και αμετάκλητη επιβεβαίωση ή διάψευση. Και είναι δυνατό: Οι αντίστοιχοι επιταχυντές στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ είναι οι μόνες εγκαταστάσεις –εκτός CERN- στις οποίες μπορεί το πείραμα να επαναληφθεί.

Ήδη όμως, εκτός απροόπτου, το ποσοστό βεβαιότητας είναι τεράστιο. Όπως θα είναι τεράστια η εξέλιξη που θα προκαλέσει αυτή η ανακάλυψη στην διαρκή αναζήτηση του Ανθρώπου για τις απαντήσεις στα Θεμελιώδη Ερωτήματα της Ύπαρξης.
Να οι αριθμοί που πραγματικά έχουν σημασία κύριοι λογιστές της δεκάρας (και της...δραχμής).
Να οι αριθμοί που ανεβάζουν την Ανθρωπότητα στα Ουράνια, αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις, ανατρέπουν δημιουργικά όρια και κανόνες αντί να προκαλούν πόνο, φτώχεια και κατάντια.

Αν είναι δυνατό το Αποτέλεσμα να προηγείται της Αιτίας, αν μια βροχή νετρίνων από την άλλη άκρη του γαλαξία μπορεί να φτάσει στην Γη πριν εκραγεί το σούπερνόβα που θα τα εκπέμψει στο διάστημα, αν μετά από αυτήν την ανακάλυψη το βέλος του χρόνου δεν έχει μόνο μια κατεύθυνση, τότε όλα αλλάζουν. Όχι σε χρόνους ανθρώπινης ζωής αλλά σε συμπαντικό χρόνο.
Αχ άτιμοι λογιστές και οικονομολόγοι της άδειας τσέπης, διαβάστε άλλους αριθμούς, εκείνους που είναι γεμάτοι Μέλλον και Ζωή. Και κλείστε τα αποτυχημένα τεφτέρια σας. Έστω κι από σεβασμό στην Πραγματική Επιστήμη. Αλλά τι να ξέρετε από σεβασμό, μπακάληδες του Κενού...