Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ειδικοί προς Ε.Ε: STOP BPA, είναι τοξική βόμβα για την υγεία.

Σοβαρός κίνδυνος, ιδιαίτερα για τα βρέφη!
Οργανώσεις και επιστήμονες από 15 χώρες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει επιτέλους την τοξική χημική ουσία  δισφαινόλη-Α ή BPA η οποία χρησιμοποιείται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης και κυρίως στις πλαστικές συσκευασίες διατροφής, ακόμη και τα πλαστικά μπιμπερό των βρεφών!

Η χρήση της ουσίας όπως και πολλών άλλων επικίνδυνων ουσιών που ανιχνεύονται πλέον στο αίμα του 90% του πληθυσμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ (link) αποτελεί προϊόν πιέσεων του λόμπι της πανίσχυρης χημικής βιομηχανίας.
H ουσία BPA, όπως επισημαίνουν σε επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) 60 ειδικοί, υπάρχουν πλέον πάρα πολλές επιστημονικές έρευνες που τεκμηριώνουν πως η ουσία προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη και καρκίνο.
Ορισμένες χώρες σκέφτονται να προχωρήσουν μονομερώς σε απαγόρευση της ουσίας, εφόσον δεν προχωρήσει άμεσα σε σχετική απόφαση η Ε.Ε.