Περίπου 3 δις ευρώ "δραπέτευσαν" από την Ελλάδα με προορισμό την Κύπρο το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Η Marfin Popular Bank στην Κύπρο, θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, υποδέχθηκε 1,4 δις ευρώ από την Ελλάδα (23,80% του συνόλου).
Όπως σημειώνει το in.gr, επικαλούμενο Έλληνες τραπεζίτες η μετακίνηση κεφαλαίων από τη μητρική στη θυγατρική, αποτελεί εκροή κεφαλαίου εκτός χώρας αλλά δεν επηρεάζει την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών σε ενοποιημένη βάση.
Το επιτόκιο καταθέσεων στην Κύπρο είναι κατά 1% υψηλότερο από αυτό των Ελληνικών Τραπεζών.
To "infologio" είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες επιχειρηματίες ορισμένες ενδιαφέρουσες πλευρές των οικονομικών εξελίξεων. Επικεφαλής κορυφαίου επιχειρηματικού ομίλου, κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας και στα 36 του απόλυτα δραστήριος επιχειρηματικά:
"-Ξέρεις πως από τον Νοέμβριο προσπαθούσα να επενδύσω. Έκανα προσφορές, εκπτώσεις, εκπτώσεις επί των εκπτώσεων, προτάσεις, είδα κορυφαίους υπουργούς, μίλησα με όλους τους γραμματείς και τους φαρισαίους. Τζίφος. Θα.... Προσπάθησα να επανεισαγάγω ρευστό, πολύ ρευστό από τη Μάλτα, φορολογημένο νόμιμα στην Ε.Ε όπου και εδρεύει μια επιχείρησή μου.
Αρνήθηκαν γιατί προερχόταν από νόμιμο τζόγο!
...Έμεινα με τα λεφτά στο χέρι. Ψυγείο. Και με την ανασφάλεια της κατάρρευσης, της εξόδου από το ευρώ, την αύξηση της φορολογίας, την ανυπαρξία οικονομικής δράσης...
Δηλαδή τώρα που τα πήγα στην Κύπρο και αλλού, όπως στη Γερμανία, είμαι ανθέλληνας";
Το "infologio" ούτε έχει τη δυνατότητα να απαντήσει, ούτε υιοθετεί τη λογική του συνομιλητή και φίλου επιχειρηματία.
Επισημαίνει όμως πως η οικονομική αιμορραγία που συνεπάγεται η έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα, με διευκόλυνση φυσικά από συγκεκριμένες Ελληνικές τράπεζες, υπερκαλύπτει για πλάκα τα οφέλη από τη σφαγή μισθών και συντάξεων...