Τρείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων σε 36 ώρες και μια επιτυχής υπόγεια πυρηνική δοκιμή.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι τρείς τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που δοκιμάστηκαν με επιτυχία, είναι όλοι μικρού βεληνεκούς (εως 330 km ακτίνα) και ανήκουν στην κατηγορία που το ΝΑΤΟ αποκαλεί SCUD-B (SS-1), για όσους θυμούνται τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου και τον Σαντάμ. Είναι ανάλογοι με τον φορέα σtη φωτογραφία.
Πρόκειται για μετεξέλιξη του σοβιετικής τεχνολογίας R-17 Elbrus.
Η Β. Κορέα έχει αναπτύξει και δοκιμάσει επίσης πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Δορυφορική φωτό DigitalGlobe: Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Yongbyon, N. Korea 05/01/06
Επίσης ανακοινώθηκε επανέναρξη της λειτουργίας των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού για παραγωγή πλουτωνίου, ενω προειδοποίησε πως θα πλήξει με πυρηνικά την Σεούλ εφόσον προχωρήσει σε ελέγχους πλοίων που κατευθύνονται πρός τη Β. Κορέα για εντοπισμό υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό πρόγραμμα.
foto IKONOS, Satellite Imaging Corporation, η βάση εκτόξευσης στο Taipo Dong, N. Korea
Είναι σαφές πως η Βόρειος Κορέα δεν αφήνει κανένα περιθώριο να μην ακουστεί η φωνή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια χώρα "άλλος πλανήτης" για τα μέτρα και σταθμά του μέσου δυτικού, με έναν δικτάτορα βγαλμένο από ιστορικό ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τον Αλμοδοβάρ, σε σενάριο Ιονέσκο.
Κι όμως. Αυτή η αλογόμυγα που ιντριγκάρει και προκαλεί τον Ομπάμα και τη διεθνή κοινότητα να "μονομαχήσουν" μαζί της, δείχνει μια ανησυχητική σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Είναι σαφές πως για να κατέχει η Β. Κορέα αξιόπιστο πυρηνικό οπλοστάσιο, αυτό δεν προέκυψε επειδή στο έδαφός της ευδοκιμούν οι πυρηνικές κεφαλές όπως αλλού οι κερασιές.
Η Β. Κορέα στο "περίεργο" μονοπάτι που βαδίζει δείχνει σαν να μην είναι μόνη της.
Και δεν είναι ισλαμιστική.
Η νέα γεωπολιτική σκακιέρα διαμορφώνεται εν θερμώ και όπως πάντα απρόβλεπτα.