Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Εκλογές ΕΣΗΕΑ



 Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Μαϊου οι δημοσιογράφοι ψηφίζουμε. Πολλοί και ενδιαφέροντες οι συνδυασμοί, ακόμη περισσότεροι οι υποψήφιοι, οπότε αναμένεται μάχη. (όλοι οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί στο site της Ένωσης).

Εύχομαι να μην έχουμε μια από τα ίδια με το σήριαλ για την ανάδειξη του προηγούμενου προεδρείου και να σέρνεται για μήνες το ζήτημα. 

Χρειαζόμαστε σοβαρούς εκπροσώπους που να γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα του επαγγέλματος, να βάλουν πια ένα τέλος στο καθεστώς σκλαβιάς των πληρωμών με το μπλοκάκι, να δώσουν μάχες για το Ταμείο, να είναι έτοιμοι να συγκρουστούν με εκδότες και καναλάρχες για την προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και της ανεξαρτησίας του επαγγέλματος.

 Χρειάζεται να γίνει με θέρμη το καλωσόρισμα των συναδέλφων από τα Νέα Μέσα και να προστατευθούν και τα δικά τους δικαιώματα.

Οι εξελίξεις στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, το ξεχείλωμα της έννοιας δημοσιογραφία, η σαρωτική επίθεση του λαϊκισμού και της δημοσιογραφίας του εντυπωσιασμού σε βάρος της ουσίας της ενημέρωσης, η απο-πνευματικοποίηση του περιεχομένου, η εξόφθαλμη εξυπηρέτηση συμφερόντων απο συναδέλφους-πλασιέ, η  κομματικοποίηση και ο στρατευμένος λόγος που συνεπάγεται, η υποταγή της ενημέρωσης σε κυβερνητικές ή εργοδοτικές  "παραγγελιές" που οδηγούν σε συνειδητή διαστρέβλωση ή απόκρυψη της πληροφόρησης, είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα.

Οι εκλογές είναι μια ευκαιρία, αν και δεν κρατώ μεγάλο καλάθι σε επίπεδο προσδοκιών. Αρκετοί συνάδελφοι που εκτιμώ και σέβομαι αξίζουν ψήφο, το πρόβλημα είναι πως -όπως πάντα- είναι μοιρασμένοι σε διαφορετικούς συνδυασμούς. 

θα δούμε...