Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Άνθρωπος και δελφίνι : Πεθαίνοντας στη Μεσόγειο.

  
 

Τον προηγούμενο μήνα συμμετείχα σε μια ερευνητική και δημοσιογραφική αποστολή στη Μεσόγειο.  (Από εκεί και το βίντεο). 
Επί 10 ημέρες αντικρύζαμε σοκαρισμένοι τις συνέπειες της ρύπανσης κυρίως από χημικά και πλαστικά όμως τα στοιχεία για την υπεραλίευση και τη δραματική μείωση των πληθυσμών ήταν τα πλέον ανησυχητικά.


 Στην Ελλάδα 10 διεθνείς και τρείς ερευνητικές και περιβαλλοντικές ΜΚΟ απεύθυναν έκκληση για άμεση λήψη μέτρων για την προστασία ενός από τους τελευταίους πληθυσμούς κοινού δελφινιού της Μεσογείου στην περιοχή Natura 2000 του εσωτερικού αρχιπελάγους του Ιονίου. Η έκκληση απευθύνεται στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πρόκειται για τις οργανώσεις :

Alnitak Marine Research Centre,  Blue WorldCetacean AllianceCIRCEDelphisMOmMorigenosOceana,OceanCare, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, Tethys Research InstituteWhale and Dolphin Conservation Society και WWFΕλλάς.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που επικαλούνται οι οργανώσεις, η υπεραλίευση ευθύνεται για την μείωση του πληθυσμού των κοινών δελφινιών από 150 σε μόλις 15 σε 10 μόλις χρόνια!

Μακάρι να εισακουστούν και κάποια στιγμή να κινητοποιηθούν οι αρχές, κυρίως το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που χρόνια τώρα αποσιωπά και ανέχεται με ευθύνη του λιμενικού σώματος την ετήσια λαίλαπα των νεο-Ιταλών "ερασιτεχνών"  ψαράδων που κατακλύζουν τα νησιά του Ιονίου μέχρι την Ελαφόνησο κάθε καλοκαίρι. Έρχονται οργανωμένα, καταλαμβάνουν παραλίες, διαμορφώνουν ολόκληρα "κινητά" χωριά με τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και κάνουν τις διακοπές τους, έχοντας φέρει μαζί  ότι πρόκειται να καταναλώσουν κατά την εδώ παραμονή τους, ακόμη και το εμφιαλωμένο νερό.

Μόλις πέσει η νύχτα, εφορμούν οργανωμένα με τα υπερσύγχρονα και άκρως εξοπλισμένα φουσκωτά και με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της υπεροχής, σαρώνουν ότι βρούν. 

Τι προστατευόμενες περιοχές, τι γόνος και ποιά αλιευτική νομοθεσία. Πρίν το ξημέρωμα, σε μια απόκρημνη ακτή ελληνικού νησιού, θα προσεγγίσει το καίκι, τα φουσκωτά θα φορτώσουν την ψαριά και θα εισπράξουν  μαύρα από 300-1000 ευρώ ο καθένας. Κάθε ημέρα.

  Αν λοιπόν οι αρχές θέλουν να παρέμβουν δραστικά, ιδού.