Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Τράπεζες και κράτος

Το ποσοστό κέρδους των Ελληνικών τραπεζών είναι τετραπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. αυτά τα κέρδη, δεν μπορούν να καλύψουν την έλλειψη ρευστότητας; Μπορούν αλλά...

Το πραγματικό επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες είναι πάνω απο 19%, σε πολλές περιπτώσεις (στις περισσότερες) φτάνει το 22%.

Οι τράπεζες συνεργάζονται με μαφιόζικες εταιρίες "είσπραξης" και η εντολή που έχει δωθεί προφορικά εδώ και χρόνια στα στελέχη των τραπεζών είναι σε κάθε περίπτωση να διευκολύνουν την συγκέντρωση καθυστερήσεων αποπληρωμής των δόσεων απο τους οφειλέτες. Αυτό γίνεται για δύο βασικούς λόγους :

-Αν ο πολίτης - οφειλέτης έχει προσημειώσει ακίνητο η τράπεζα ΔΕΝ θέλει να αποπληρώνεται έγκαιρα η δόση.
ΘΕΛΕΙ να πάρει το ακίνητο, άμεσα. Και φυσικά σχεδόν τζάμπα, χάρη στα κυκλώματα με τα "κοράκια" που ελέγχουν τους πλειστηριασμούς. (Άλλη τεράστια ευθύνη του πολιτικού συστήματος).

-Αν ο οφειλέτης δεν έχει προσημειώσει ακίνητο τότε η χαρά της τοκογλυφικής τράπεζας είναι η καθυστέρηση πληρωμής ώστε να ταράξει τον οφειλέτη στους τόκους υπερημερίας.


Φυσικά η ευθύνη δεν είναι πρώτα των τραπεζών. Αυτές επιδιώκουν το χωρίς όρια (και στην Ελλάδα χωρίς κανόνες και ηθική) κέρδος. Αποτυχία των κυβερνήσεων είναι να επιβάλουν κοινωνική πολιτική και περιορισμούς στην αυθαιρεσία και την καταλήστευση των πενιχρών -με Ευρωπαϊκά κριτήρια - εσόδων των Ελλήνων πολιτών.

Πληρώνεσαι λιγότερο απ' όλους και πληρώνεις πολύ περισσότερο απ' όλους στην Ευρώπη.


Εαν δεν είναι αποτυχία αλλά αδυναμία της πολιτικής να ελέγξει τίς τοκογλυφικές πρακτικές των τραπεζών, τότε να τους παραδώσουμε τα κλειδιά κι να το πάρουμε απόφαση.

Ακούγεται συχνά τον τελευταίο καιρό της "κρίσης" πως οι Ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα απο αυτήν γιατί δεν έχουν εκτεθεί στα αποκαλούμενα "τοξικά" τραπεζικά προϊόντα που δημιούργησαν το διεθνές πρόβλημα.

Πιστεύει κανείς πως αυτό είναι αποτέλεσμα σύνεσης; Είναι βαθιά νυχτωμένος.

Ο λόγος που δεν εκτέθηκαν είναι γιατί με τα υπερκέρδη που εξασφάλιζαν στο κράτος - μπανανία, δεν είχαν ανάγκη αυτά τα προϊόντα.

Και έρχεται σήμερα το κράτος και τους δίνει (για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας που ΔΕΝ έχουν) 28 δις ευρώ, από τα λεφτά των φορολογουμένων, σε μια χώρα που αυτά τα λεφτά προέρχονται απο την υπερ-φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων.


Οι τράπεζες που επι δεκαετίες συσσωρεύουν τα ληστρικά υπερκέρδη τους, μπροστά στο νέο και δωρεάν φιλέτο ξαφνικά ανακάλυψαν "πρόβλημα ρευστότητας". Καλά, που πήγαν τα κέρδη; (Μήπως "επανεπενδύθηκαν"; Χα,χα,χα,χα, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;)

Και φυσικά προσέτρεξαν όλες, εκτός απο τρείς* να εισπράξουν.

Α, ναι, υπάρχει αντίτιμο :

-Θα συμμετάσχει στο ΔΣ των τραπεζών ένα μέλος εκ μέρους του Ελληνικού δημοσίου.

Δηλαδή να είμαστε αισιόδοξοι. Αυτός ο κρατικοδίαιτος υπάλληλος, προερχόμενος μετά βεβαιότητας απο την αγκαλιά του τραπεζιτικού συστήματος, θα αναστρέψει όποτε χρειαστεί την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών προασπιζόμενος τους πολίτες.

(Ο Τοτός εδώ δεν γελάει. Κλαίει).

Η αποτυχία είναι πολιτική. Φταίνε διαχρονικά οι κυβερνήσεις απο το 1990 μέχρι σήμερα(τουλάχιστον). Και είναι επίσης αποτυχία δική μας, των πολιτών, που δεν τους έχουμε τιμωρήσει με την ψήφο μας.
Ακόμη χειρότερα : Τους στηρίζουμε.


*H Marfin Popular Bank, η Marfin Egnatia Bank και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε ανακοίνωση τους, αναφέρουν ότι δεν χρειάζονται και δεν πρόκειται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε κρατικής βοήθειας οποιασδήποτε μορφής.