Η καταστροφή απο τον κυκλώνα που χτύπησε με βία την προηγούμενη εβδομάδα το πολύπαθο Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) στη ΝΑ Ασία, είναι τέτοια σε μέγεθος που η πάμφτωχη και υπό την εξουσία μιας από τις πλέον αιματοβαμμένες δικτατορίες του πλανήτη χώρα, αδυνατεί να αντιμετωπίσει μόνη της.
Ήδη η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται.
Σκέφτομαι τους ανθρώπους που γνώρισα στις φυλές στα νοτιοανατολικά, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και το Λάος, στην περιοχή του περιβόητου στο παρελθόν "Χρυσού Τριγώνου", πριν πάρει το Αφγανιστάν την πρωτοκαθεδρία της παραγωγής οπίου παγκοσμίως. Πόσοι να γλύτωσαν, πόσους να πήρε μαζί του το μανιασμένοι ξέσπασμα της φύσης;
Περισσότερο έρχονται στο μυαλό μου δύο φωτογραφίες. Η πρώτη αποτυπώνει ένα ερωτευμένο ζευγάρι που περνά τις ώρες του στο προαύλιο ενός βουδιστικού ναού. Μη έχοντας που να στεγάσουν τον έρωτά τους, αψηφούν από ανάγκη την καταρρακτώδη βροχή και κάθονται αγκαλιασμένοι, ατενίζοντας από το λόφο που βρίσκεται ο ναός την πόλη. Κάθε μέρα, ότι καιρό και να κάνει βρίσκονται εκεί και δέχονται την τροφή που τους δίνουν με στοργή οι βουδιστές μοναχοί, συχνά στερώντας απο τον εαυτό τους το λιγοστό φαγητό.
Η δεύτερη φωτογραφία αποτυπώνει μια μικρή κοπέλα, ένα παιδί που οι γονείς του χρησιμοποιούν για να περάσουν πακέτα με όπιο στους δυτικούς τουρίστες οι οποίοι περιμένουν κρυμένοι απέναντι από έναν παραπόταμο που χωρίζει την Ταϊλάνδη από το Μιανμάρ. Κάνει το δρομολόγιο στα φουσκωμένα νερά δεκάδες φορές την ημέρα, αρχικά περνάει για να λάβει τα μισά χρήματα, στη συνέχεια ο πατέρας της την στέλνει πίσω με το όπιο και με την παράδοση εισπράτει τα υπόλοιπα χρήματα.
Πάλι καλά. Η αδερφή της πουλήθηκε για 1000 δολάρια σε Αμερικανό πρώην πεζοναύτη που υπηρέτησε πριν από δεκαετίες στην περιοχή. Έκτοτε κανείς δεν άκουσε γι' αυτήν.
Οι πολύχρωμες στολές που φορούν τα μέλη των φυλών, αποτελεί χαρακτηριστικό διαχωρισμού, ανάμεσα σε φυλές ή μικρότερες "φατρίες" στην ίδια φυλή. Οι Καρέν που βρίσκονται στα Ανατολικά σύνορα προέρχονται από την Καμπότζη όπου αρκετά μέλη ακόμα αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους.
Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τις 15000. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, εκτός από οικονομική συνδρομή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, (σε ποιές; Θέλει λίγο προσοχή για να μη χρηματοδοτήσετε διακοπές "ελλήνων" εθελοντών) μπορούν να λάβουν μέρος στις προσπάθειες μεταβαίνοντας επί τόπου με ομάδες εθελοντών. Σχετικές πρωτοβουλίες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και εύκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει τέτοιες ομάδες, κυρίως από την Αγγλία και να επικοινωνήσει μαζί τους.