Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Φωτιά στη φωτιά...

Άρθρο στο protagon.gr
 Από την σχεδόν απανθρακωμένη Πελοπόννησο  και την καρβουνιασμένη Πάρνηθα  και Πεντέλη μέχρι τα αποκαΐδια του Έβρου, η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να μετρά τις τραγικές απώλειες δασών και φυσικού περιβάλλοντος. 




Την εποχή που οι συνέπειες της πτώχευσης  πλήττουν τους πάντες και τα πάντα, το σύνθημα της δυναμικής επανεκκίνησης δεν είναι φιλολογικό αλλά απελπιστικά ρεαλιστικό. Αφορά και το περιβάλλον.


Είναι η ώρα η Ελλάδα να στραφεί πραγματικά στην πράσινη ανάπτυξη και την αειφορία, να γιατρέψει τις πληγές της και –ιδανικά- αυτό να συμβεί με τρόπο που θα έχει και διάρκεια όσο και άμεσα οφέλη και αποτελέσματα.


Οι πράσινες στρατηγικές και  δράσεις δεν είναι σε αυτή τη συγκυρία «πολυτέλεια» αλλά σημαντικό κομμάτι της επιδιωκόμενης ανάκαμψης. Να λοιπόν μια ενδεικτική πρόταση η οποία παρουσιάζεται σε πρωτόλεια μορφή, πιστεύω όμως πως μπορεί να εξειδικευτεί και να υλοποιηθεί:


-Να συσταθεί άμεσα και να αναλάβει δράση ένας Εθνικός Φορέας Αναδασώσεων. Τα κατάλληλα μυαλά όσο και η τεχνογνωσία υπάρχουν. Αναφέρομαι σε ένα όργανο όχι γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό αλλά σε έναν φορέα που θα αναλάβει  το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων στην μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης!


Και βέβαια σε μια τέτοια πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Ένωση με χαρά θα στηρίξει με χρηματοδοτήσεις (ΕΣΠΑ κλπ) την Εθνική προσπάθεια. Έτσι, μαζί με το διαχρονικό όφελος της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος η χώρα θα επωφεληθεί από την αναπτυξιακού χαρακτήρα δράση, εφόσον και σημαντικές εισροές κεφαλαίων θα γίνουν και πολλές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Ακόμη καλύτερα, τις αναδασώσεις ανα περιοχή μπορούν να αναλάβουν μικρές ιδιωτικές εταιρίες οι οποίες θα συσταθούν για αυτό το σκοπό, υπό ειδικό καθεστώς λειτουργίας: Τις εταιρίες μπορούν να συστήσουν νέοι άνεργοι στις περιοχές που έχουν πληγεί και ο Εθνικός Φορέας Αναδασώσεων (ο οποίος και θα εποπτεύει την υλοποίηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων) να φροντίσει ώστε να παράσχει στους ενδιαφερόμενους έτοιμο εταιρικό σχήμα στο οποίο δεν θα απαιτείται η κατάθεση αρχικού κεφαλαίου ή οικονομική συμμετοχή από τους ιδιώτες (ανέργους). Και δίχως γραφειοκρατία.


Αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν την ευθύνη για την αναδάσωση (προετοιμασία εδαφών, απομάκρυνση  καμένων, υλοποίηση αναδάσωσης βάσει του σχεδίου που θα έχουν παραλάβει έτοιμο από τον φορέα αναδασώσεων ώστε τα φυτά και τα δένδρα που θα επιλεγούν να αντικαθιστούν σωστά αυτά που κάηκαν), αλλά και την επιπρόσθετη ευθύνη της συντήρησης και της προστασίας  (ακόμη και προληπτικής πυρο-προστασίας) της αναδασωμένης περιοχής. Ο φορέας θα τους καταβάλει περιοδικά, με την έναρξη των εργασιών κάθε φάσης της προσπάθειας, το κόστος για την υλοποίησή της, εφόσον θα έχει ελέγξει την σωστή υλοποίηση της προηγούμενης φάσης. Στο κόστος θα περιλαμβάνεται (ενδεικτικά) η ενοικίαση των αναγκαίων μηχανημάτων, η αγορά των δενδρυλλίων, το νερό και ένα ποσό που θα αναλογεί στο εργατικό κόστος και θα είναι στην ουσία η αποζημίωση των συμμετεχόντων. Τα μέλη της τοπικής εταιρίας, εφόσον υλοποιούν σωστά την υποχρέωση που έχουν αναλάβει θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με προνομιακούς δανειακούς όρους αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας από τον Φορέα για την ανάπτυξη ήπιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή δράσης τους.


Ενδεικτικά: βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, βιολογική μελισσοκομία, βιολογική οινοποιία, αγρο και δασοτουρισμός, ορεινός τουρισμός, πολιτιστικός και Ιστορικός τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  κ.α.


Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί και θα έχει πολύπλευρα οφέλη:
-Αποκατάσταση φυσικού τοπίου.
-Δημιουργία θέσεων εργασίας και σύγχρονων επιχειρηματικών δράσεων μικροκλίμακας οι οποίες θα προσφέρουν κίνητρο παραμονής των νέων στην περιφέρεια με ταυτόχρονη αναζωογόνηση της μαστιζόμενης από την ανεργία και έλλειψη χρημάτων Ελληνικής επαρχίας.
-Ενίσχυση των νέων μορφών τουρισμού (οικο-βιο- αειφορικού) ο οποίος χαίρει σημαντικής εκτίμησης στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.


Μάλιστα αυτές οι τοπικές εταιρίες μπορούν να συνεργάζονται σε αυτόν τον τομέα και, με τη βοήθεια ενός (αναβαθμισμένου και ανανεωμένου) ΕΟΤ, να διαφημίζουν και να προωθούν στο εξωτερικό ελκυστικά τουριστικά πακέτα νέας αντίληψης. Όσοι νομίζουν πως δεν υπάρχει στο εξωτερικό σημαντικός αριθμός νέων ανθρώπων που με χαρά θα έρχονταν διακοπές για πέντε ημέρες σε μια πρότυπη οινοπαραγωγική μονάδα στις παρυφές της Πάρνηθας ή του Ολύμπου και μετά άλλες πέντε ημέρες σε μια αντίστοιχη μαστιχοφάρμα στη Χίο, λάθος νομίζουν. (Μιλάμε για διακοπές σε όμορφους ξενώνες, όχι για διακοπές με εργασία). Αρκεί οι τιμές να είναι καλές, οι εγκαταστάσεις όμορφα ενταγμένες στο φυσικό τοπίο και καθαρές και οι φιλόξενοι Έλληνες που θα τους υποδεχθούν να έχουν φροντίσει για την ποιοτική διαμονή και ψυχαγωγία των επισκεπτών. Έτσι θα ενισχυθεί και η εισροή τουριστικού συναλλάγματος.


Ακόμη οι τοπικές εταιρίες, εφόσον αρκετές από αυτές θα παράγουν βιολογικά προϊόντα (λαχανικά, φρούτα, κρέας, λουκάνικα, παραδοσιακά γλυκά, τουρσί, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, κρασί, τσίπουρο, τυρί) μπορούν με τη βοήθεια του Φορέα να τα εξάγουν. Η ζήτηση για γκουρμέ βιολογικά τοπικά προϊόντα και για νέες γεύσεις στις πλούσιες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ την Αυστραλία και τον Καναδά είναι θεαματική.


Απλό είναι στην πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι άνθρωποι των τοπικών κοινωνιών, με αιχμή την αναγκαία αναδάσωση και αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, μπορούν να δημιουργήσουν μικρές παραγωγικές εστίες και να στηρίξουν τον τόπο τους και τις φαμίλιες τους. Το "Κράτος" από αντιπαραγωγικό τέρας αρκεί να μετατραπεί σε αρωγό και υπηρέτη του καλού. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει επανεκκίνηση από μηδενική βάση. Ή με άλλα λόγια για να δικαιολογήσω και τον τίτλο: Αλλαγή νοοτροπίας...
*Ο Αλέκος Μάρκελλος είναι δημοσιογράφος.