Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ο θαυμαστός Διομήδης Σπινέλης.

The right man for the impossible job.
 Όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Διομήδη Σπινέλλη ως Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ένοιωσα ιδιαίτερα έντονη έκπληξη:
-Οχι γιατί δεν τον θεωρούσα κατάλληλο αλλά γιατί διεθνώς δεν θα μπορούσα να σκεφτώ...καταλληλότερο. Με τους συνήθεις Ελληνικούς πολιτικούς όρους, αυτό κανονικά θα τον απέκλειε από την πλέον σημαντική θέση στο Ελληνικό κράτος σήμερα.
Την έκπληξη διαδέχθηκε ένα χαμόγελο ανακούφισης:

-Δεν υπήρχε περίπτωση να μην πετύχει.Ευτυχώς για την Ελλάδα, δυστυχώς για τα λαμόγια.
Ήδη πολλοί φοροφυγάδες έχουν νοιώσει την καυτή ανάσα του κράτους να τους καίει το σβέρκο, την ώρα που οι ίδιοι έτρωγαν τα κλεμμένα καλυμμένοι πίσω από τους διεθνώς πιο προωθημένους τρόπους "απόκρυψης και εξαφάνισης".
Ε, δεν ξέρουν που έπεσαν. Κι αυτοί και οι επόμενοι.
Δεν υπάρχει "safehouse".
Αν έχεις αφήσει έστω κι ένα ηλεκτρονικό αποτύπωμα, θα σε βρει. Αν νομίζεις ότι δεν έχεις αφήσει, λάθος νομίζεις.
Το βιογραφικό του (link) είναι μια (ιδιαίτερα σεμνή) ενδεικτική αποτύπωση που τεκμηριώνει τα προηγούμενα στα μάτια κάθε αναγνώστη που θα το ψάξει λίγο παραπάνω.
Είχα την χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω την περίοδο που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Έχοντας εξασφαλίσει αποκλειστικό υλικό, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ των ειδήσεων της ΝΕΤ, χρειαζόμουν πηγή ακαδημαϊκού επιπέδου για να μου "μεταφράσει" αξιόπιστα τις ασύλληπτες τεχνικές λεπτομέρειες. Η επιλογή μετά από εντατική έρευνα του Διομήδη αποδείχθηκε σωτήρια. Με βοήθησε όσο κανείς και τίποτε άλλο να αξιοποιήσω δημοσιογραφικά το υλικό που είχα συγκεντρώσει. (link1), (link2)
Τα ρεπορτάζ μου τότε στα δελτία της ΕΡΤ στην πορεία σταμάτησαν, όπως σταμάτησαν, αλλά ο Διομήδης δημοσίευσε την πιο εμπεριστατωμένη έρευνα για την υπόθεση των υποκλοπών (The Athens affair) που γράφτηκε από τότε μέχρι σήμερα. (link)
Δεν χρειάστηκε ούτε να του τηλεφωνήσω για να τον συγχαρώ, ξέρει...
Πλέον, διασκεδάζω αφόρητα με όσους πρόκειται να πατήσουν σύντομα σε νάρκη με την υπογραφή του. Ακόμη και αν σερφάρουν ανέμελοι στην Καραϊβική.