Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΕΛΛΑΔΑ, DAY AFTER

"ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ"
Η επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων προσαρμογής και διάσωσης της οικονομίας της Ελλάδας βρίσκει όλες τις μετέχουσες στη διαδικασία πλευρές να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να καταστεί εφικτή η εκταμίευση των πρώτων 10 δισ. ευρώ πριν από την 19η Μαΐου.
Από την πλευρά τους ΔΝΤ και ΕΚΤ ξεκαθάρισαν πως αν χρειαστεί, ανά πάσα στιγμή, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.  Ο πρωθυπουργός, μετά τις ανακοινώσεις επιδόθηκε σε μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών και διαβουλεύσεων, μεταξύ άλλων με Ομπάμα, Μέρκελ, Στρός-Καν, Τρισέ, Μπαρόζο κ.α  για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Η βοήθεια θα φτάσει τα 110-120 δισ. ευρώ, 80 από τις χώρες της ευρωζώνης με το ληστρικό επιτόκιο του 5% ("ως παραδειγματική τιμωρία", με γερμανική υπογραφή) και τα 20-30 δισ. από το ΔΝΤ με αρκετά μικρότερο επιτόκιο.

 Η εβδομάδα που ξεκίνησε κυριαρχείται επίσης από απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (24ωρη σήμερα), την 48ωρη της ΑΔΕΔΥ Τρίτη και Τετάρτη και την Πανελλαδική της ΓΣΕΕ την τετάρτη με συμμετοχή ελέυθυερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων. Την ίδια ημέρα απεργούν και οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.