Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ε.Ε: 110 δισ.ευρώ η δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα.
"Μισή αλήθεια" η ανακοίνωση των μέτρων.

Ανακοινώσεις έκαναν το βράδυ της Κυριακής οι επικεφαλείς του οικονομικού μηχανισμού της Ε.Ε και της ΕΚΤ  για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για τις διαδικασίες έγκρισης και άμεσης εκταμίευσης των ποσών για την Ελλάδα.
Θετική η στάση των Ευρωπαίων εταίρων, στα 110 δισ. ευρώ θα φτάσει συνολικά η βοήθεια σε τμηματικές δόσεις, ανάλογα με την πιστή εφαρμογή των μέτρων.
Εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ελέγχεται από την Τριμερή Διακυβέρνηση της Ελλάδας ανά τρίμηνο, θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.
Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν στο "infologio" πως είναι μάλλον βέβαιη (και προσυμφωνημένη να ανακοινώνεται σε φέτες λόγω "νεώτερων εξελίξεων")  η λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, εντός του 2010, δεδομένου πως οι στόχοι δεν είναι δυνατό να τηρηθούν και η σαρωτική ύφεση που έχει ήδη επέλθει, θα διογκώσει τις αποκλίσεις. 
"Σήμερα ανακοινώθηκε η πρώτη δόση της...προκαταβολής", σχολίασε σχετικά έμπειρος οικονομικός αναλυτής.