Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

" Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό..."
Το κείμενο που ακολουθεί είναι του εκλεκτού συνάδελφου Χ. Ζέρβα, από την "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ". (link).
Αξίζει της προσοχής όλων μας:




"Όχι μόνο κατάφερε να μην ερευνηθεί ποινικά η υπόθεσή του, καλυπτόμενος πίσω από τη βουλευτική ασυλία, αλλά καταδίκασε τον αντιπαλό του μηνυτή, στέλοντάς τον στη φυλακή...

Ο λόγος για τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., προβεβλημένο στέλεχος της νέας ηγεσίας Σαμαρά, Κων. Τασούλα.




Η δικαστική αντιδικία του με έναν πολίτη εξελίχθηκε σε άνιση ποινική μάχη και κατέδειξε τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.






Εκείνος, λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, δεν λογοδότησε ποτέ ως κατηγορούμενος στη Δικαιοσύνη, αφού η Βουλή δεν ήρε την ασυλία του. Ο μηνυτής του όμως κάθισε στο εδώλιο και καταδικάσθηκε για ψευδη καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση. Πριν λίγες ημέρες, μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τον Αρειο Πάγο, ο πολίτης οδηγήθηκε στις Φυλακές Δομοκού, γιατί δεν είχε χρήματα να εξαγοράσει την ποινή του!




Η υπόθεση αναδεικνύει ένα μείζον ηθικό ζήτημα για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χωρας και θέτει επί τάπητος την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στην όλη διαδικασία. Η βασική αρχή που διέπει πλέον όλα τα συστήματα απόδοσης ευθύνης σε πολιτικά πρόσωπα είναι η ισότιμη μεταχείρισή τους με τους υπόλοιπους πολίτες. Διαφορετικά, καλλιεργείται και εντείνεται το αίσθημα ανισότητας, αδικίας και ευνοϊκής μεταχείρισης των πολιτικών έναντι των απλών πολιτών.
Η περίπτωση Τασούλα ήταν άλλωστε η αφορμή για να καταδικαστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ακολούθησε και η υπόθεση της Μιλ. Αποστολάκη). Η χώρα μας εγκαλείται επειδή δεν αίρει την ασυλία των βουλευτών ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η κατηγορία δεν έχει σχέση με την άσκηση των κοινοβουλευτικών τους δραστηριοτήτων.
Ο πολίτης, κτηματομεσίτης το επάγγελμα, Βασ. Τσαλκιτζής, μήνυσε τον κ. Τασούλα, που ήταν τότε δήμαρχος Κηφισιάς, για εκβίαση. Η μήνυσή του δεν εξετάσθηκε και τα φερόμενα ως αδικήματα δεν ελέγχθηκαν από το μηχανισμό της ποινικής Δικαιοσύνης. Ο έλεγχος της βασιμότητας των καταγγελλομένων συνδυάζεται με το θέμα της ισονομίας των πολιτών.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι αγωγές του κτηματομεσίτη απορρίφθηκαν από τα αστικά δικαστήρια και ότι δικαιώθηκε από την αστική δικαιοσύνη. Ομως στο ποινικό μέρος, δεν υπήρξε ισότητα όπλων και διαδικασιών.
Η άποψη της κυβέρνησης αλλά και του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής, ώστε η ασυλία να μην αίρεται παρά μόνο στις υποθέσεις όπου η καταγγελία συνδέεται άρρηκτα με την κοινοβουλετική δράση του βουλευτή, είναι η ενδεδειγμένη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ωστόσο, καλείται να πάρει θέση για τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύονται τα δικά του πρωτοκλασάτα στελέχη."