Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

συνέντευξη που σοκάρει και αποκαλύπτει
FELDSTEIN: "Δυστυχώς, τελικά η Ελλάδα θα πτωχεύσει".
Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
photo: Spiegel
-Την Κυριακή μπαίνουν οι υπογραφές με την τριμερή, ώστε η Ελλάδα να λάβει τη μεγαλύτερη δανειακή βοήθεια που δόθηκε ποτέ για σωτηρία χώρας.
 Αντίτιμο: 
-Το σκληρότερο πακέτο λιτότητας, βίαιης προσαρμογής και αναδιάρθρωσης που επιβλήθηκε ποτέ σε χώρα. Και μάλιστα, εφαρμόσιμο σε απελπιστικά  μικρό χρονικό ορίζοντα για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος από το 14,1% στο 3%.
Γίνεται όμως;
- "Ο στόχος είναι αδύνατο να επιτευχθεί, παρά τα σκληρά μέρα και τις απίστευτες περικοπές. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της και θα οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης. Αυτή είναι η θανατική καταδίκη της Ελλάδας δια χειρός Μέρκελ". 
Τάδε έφη ο διάσημος καθηγητής του Harvard Martin Feldstein, σύμβουλος των κυβερνήσεων Ρέηγκαν, Μπούς αλλά και Ομπάμα. Η συνέντευξη μεταδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο bloomberg tv, την αναπαράγει εδώ το "infologio" και είναι πολύ - πολύ αποκαλυπτική:
Ο Feldstein τονίζει με προσωπική βεβαιότητα πως το "πρόγραμμα σταθερότητας", με τις απαιτήσεις που θέτει στην Ελλάδα, θα την οδηγήσει σε βαθιά ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας και όλες τις συνακόλουθες συνέπειες και, τελικά, σε αδυναμία αποπληρωμής του χρέους και έξοδο από την ευρωζώνη. Και όλα αυτά με υπογραφή Μέρκελ.
 Όπως τονίζει, η περίπτωση της Ελλάδας, λόγω ευρύτερων διαρθρωτικών προβλημάτων και γιγαντιαίων διαστάσεων του χρέους, είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από την Πορτογαλία και την Ισπανία.
  Ο καθηγητής του Χάρβαρντ χαρακτηρίζει αναπόφευκτη την πτώχευση της Ελλάδας και την συνακόλουθη έξοδο της από την ευρωζώνη, ενώ η Ελληνική πτώση θα συμπαρασύρει, κατά την εκτίμησή του, τουλάχιστον την Πορτογαλία".