Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Η λάμψη του Ήλιου στο βασίλειο του Ποσειδώνα.


(η σωστή στόχευση είναι το πρώτο βήμα...)

Η Καινοτομία, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση της Πράσινης Ανάπτυξης : Αποδοτικότερες μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (σχέση κόστους – απόδοσης) είναι το σημαντικότερο ζητούμενο για να κατακτήσουν οι ΑΠΕ πραγματικά αυξημένο μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας. Το ίδιο ισχύει για όσες μορφές καθαρής ενέργειας έχουν κατά καιρούς πρωταγωνιστήσει σε αισιόδοξες προβλέψεις για τον πολυαναμενόμενο ρόλο τους ως το καθαρό και ανεξάντλητο καύσιμο του μέλλοντος. Από το υδρογόνο μέχρι την πυρηνική Σύντηξη η μέχρι σήμερα πρόοδος προκαλεί μεν συγκλονιστικές προσδοκίες για το μέλλον, όμως η παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν τρέφεται με προσδοκίες αλλά με κέρδος.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκαλεί παγκόσμιες ανακατατάξεις, αυτό είναι βέβαιο, όσο εξίσου βέβαιο πως, όσο όλα «βρίσκονται σε κίνηση», οι προβλέψεις για την επόμενη ημέρα, μόνο ως σενάρια και ενδεχόμενα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Παράδειγμα ρευστότητας στις εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, η «νευρικότητα» στην διεθνή τιμή του πετρελαίου, την ώρα που παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η BP μπροστά στην πραγματική κρίση αποφασίζουν να κινηθούν χωρίς περιστροφές στο παλιό και γνώριμο μονοπάτι του υδρογονάνθρακα. Η επιτυχής ανάληψη των κοιτασμάτων στο Ιράκ και η συρρίκνωση - αποχώρηση από αγορές λιανικής όπως η Ελληνική, συνδυάστηκε με κλείσιμο των κεντρικών γραφείων στο Λονδίνο που χειριζόταν τα κονδύλια για την ανάπτυξη των ΑΠΕ (1,4 δις το2008, στα μισά και παρακάτω φέτος). Οι πιο ψύχραιμοι, αναγνωρίζουν πως πρόκειται για ρεαλιστικές κινήσεις πάνω σε μια βατή στρατηγική «χαμηλού ρίσκου».

(ηρεμία, αντίδοτο στην υστερία)

Μπορεί το πετρέλαιο να επαρκεί το πολύ για 50 χρόνια με βάση το ενεργοβόρο μοντέλο ζωής των ανεπτυγμένων κοινωνιών, αλλά όσο υπάρχει έστω και μια σταγόνα η ανατροπή στον ενεργειακό χάρτη, δυστυχώς για το περιβάλλον, δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Όχι τον καλοκαιρινό ορίζοντα αλλά σε αυτόν που δημιουργεί η αίσθηση υψηλού ρίσκου για επενδύσεις μακροχρόνιας απόδοσης. Η κρίση θέλει χρήμα τώρα για να ανατραπεί και αυτό ακριβώς αναζητά η αγορά.

Μοιάζει με φαύλο κύκλο : Η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την Κλιματική Αλλαγή, η Κρίση κλονίζει τα θεμέλια του παλιού συστήματος, το πετρέλαιο είναι το παρελθόν ή τουλάχιστον στο τέλος του παρόντος του, ενώ στην αγορά εμφανίζονται τάσεις επιστροφής στο παλιό μοντέλο για να εξασφαλιστούν λιγότερες απώλειες. Και μοιάζει επίσης οξύμωρο, τη στιγμή που οι δεσμεύσεις του Ομπάμα, -ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του- για ουσιαστική ενίσχυση στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας όσο και της πράσινης έρευνας και καινοτομίας ως μοχλών για την έξοδο από την κρίση, έμοιαζαν ως η καλύτερη εγγύηση για επόμενο «διπλό τζάκπότ»: Και ανάπτυξη και προστασία του πλανήτη από την υπερθέμανση.

(ξημέρωμα ανάνηψης...)

Απ΄ότι φαίνεται ένας Ομπάμα δεν αρκεί για να φέρει την Άνοιξη.

Κατά τ΄ άλλα, Καλό Καλοκαίρι (κυριολεκτικά και μεταφορικά...) Έρχεται ένας πιθανότατα δύσκολος αλλά σίγουρα ενδιαφέρον χειμώνας (με εκκίνηση...από Σεπτέμβρη, εκτιμούν οι ρεαλιστές). Ως τότε καλές και αμέριμνες βουτιές στο χρηματιστήριο του Ποσειδώνα.

Αλέκος Μάρκελλος

Δημοσιογράφος

Διευθυντής Π21


*Από το editorial του νέου τεύχους του περιοδικού "Περιβάλλον21" που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες.