Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Η Ινδία, η al qaeda και ο Obama.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΛΥΣΗ


Πριν από αρκετά χρόνια στην Ελλάδα, στις σελίδες της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ είχε αναπτυχθεί ένας σχιζοφρενικός διάλογος ανάμεσα σε κομμάτια του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα για το δικαίωμα χρήσης του ονόματος του ιδρυτικού μέλους της οργάνωσης, Χρήστου Κασσίμη ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του σε μάχη με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επιχείρησης της οργάνωσης για να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό.

(Αργότερα βέβαια αποδείχθηκε προβοκατόρικη ανάμειξη της τότε ΚΥΠ με την "εμπνευσμένη" δράση του συνεργάτη της Ντάνου Κρυστάλη).

Αυτό ήταν το επίπεδο, γελοίο το περιεχόμενο αλλά το αναφέρω για όσους δεν θυμούνται για να επικαλεστώ μια απο τις κατηγορίες που προβάλλονταν στις τότε δημοσιευμένες προκηρύξεις :

-" Δεν είστε παρά μια οργάνωση σφραγίδα, εμείς είμαστε η πραγματική οργάνωση ".

Αυτή η διαμάχη για το "brand name" της οργάνωσης είναι με αντεστραμμένο τρόπο επίκαιρη σήμερα, σε σχέση με το ερώτημα που κυριαρχεί στη διεθνή ειδησεογραφία :

"Ποιοί έκαναν την επίθεση στην Ινδία;"

Έγκυροι αμερικανοί αναλυτές αμφισβητούν την ύπαρξη ή έστω τη δυνατότητα της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης η οποία ανέλαβε, με ανακοινώσεις που έστειλε σε Ινδικά ΜΜΕ την ευθύνη για το λουτρό αίματος.

Η αμφισβήτηση επικεντρώνεται στο μέγεθος και τις τεράστιες οργανωτικές απαιτήσεις μιάς τέτοιας επιχείρησης. Δεν μπορεί να το πράξει μια άγνωστη και χωρίς προηγούμενη εμπειρία οργάνωση, η βασική αντίρρηση.
Ως εκ τούτου οι υποψίες στρέφονται σε οργανώσεις προερχόμενες ή σχετιζόμενες με τις Ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στο Πακιστάν, το Κασμίρ αλλά και στο Μπαγκλαντές.

Η δική μου άποψη είναι διαφορετική :

-Οι Ισλαμιστικές οργανώσεις που δρούν υπό το γενικό πρόσταγμα του Τζιχάντ δεν έχουν προβλήματα με το brand name.




Η χρήση ενός άγνωστου ονόματος εξυπηρετεί τους σκοπούς των εμπνευστών της επίθεσης -δηλαδή της al qaeda - ποικιλοτρόπως.

Παραπλανά τους διώκτες της, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα πρός κάθε πλευρά μια τάση ανανέωσης και διεύρυνσης της συμμετοχής στον "Ιερό αγώνα εναντίον των απίστων".

Τα οφέλη είναι επικοινωνιακά, τόσο πρός τους φονταμενταλιστές συνοδοιπόρους, όσο και πρός τα διεθνή ΜΜΕ : Είμαστε πολλοί και είμαστε παντού.

Στην πραγματικότητα, οι ποικίλες οργανώσεις που έχουν αναλάβει την τελευταία τριετία την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία είναι μία. Τα παρακλάδια είναι πολλά αλλά η ηγεσία κοινή και δρούν υπό την καθοδήγηση της al qaeda.

Η οργάνωση ως ιδεολογικός και στρατηγικός ηγέτης του διεθνούς Τζιχάντ, συντονίζει τη δράση των Ισλαμιστών, έχοντας αναπτύξει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τα ηγετικά στελέχη σε κάθε χώρα.

Παράλληλα έχοντας - και μέσω του διαδικτύου- διασπείρει ένα τεράστιο πλήθος πληροφοριών για κατασκευή βομβών, επιχειρησιακών σχεδίων και θρησκοληπτικών κειμένων, εξασφαλίζει πως δεκάδες υποστηρικτές της σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του πλανήτη, θα επιλέξουν να δράσουν υπό την ομπρέλα της και υπηρετώντας τους σκοπούς της, χωρίς να χρειάζεται ποτέ να γνωρίσουν οποιονδήποτε από την οργάνωση.

Την ίδια ώρα η al qaeda μεριμνά για την διαρκή ανανέωση του έμψυχου υλικού εφόσον εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες φρόντισε συστηματικά να θέσει υπό τον έλεγχο φανατικών κληρικών - μελών της (Γουαχίμπι κατά κύριο λόγο, όπως και ο Μπίν Λάντεν) τα Ισλαμικά σχολεία (μαντράς) και τα τζαμιά σε πολλές χώρες : Στην Αραβική χερσόνησο, το Κέρας αλλά την Υπερσαχάρεια Αφρική, τα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδία, την Αγγλία, την Γαλλία κλπ.

(Ναι, σωστά μαντέψατε : Και την Ελλάδα, χωρίς να επιδέχεται γενίκευσης η πληροφορία).



Η ίδια η al qaeda οργανώνει και εκτελεί μόνο στρατηγικής σημασίας -για τους σκοπούς της- επιχειρήσεις, άν και η συμμετοχή της δεν είναι πάντα στην ίδια έκταση.

- Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν 100% al qaeda, η επίθεση στην Μαδρίτη 60%, στο Λονδίνο 40%.

Η επίθεση στην Ινδία ήταν "παραγγελιά" της ηγεσίας της προς τους μπαρουτοκαπνισμένους Ισλαμιστές ηγέτες που διευθύνουν εδώ και χρόνια τον πόλεμο στο Κασμίρ.

Εκεί που πρέπει να δοθεί σημασία σε αυτή την επίθεση δεν είναι στο ποιός, αλλά στο γιατί.

-Γιατί τώρα, γιατί στην Mumbai;

Οι στόχοι μιλούν μόνοι τους : Η εντολή ήταν να εκτελεστούν δυτικοί, οι στόχοι ήταν μεταξύ άλλων δύο ξενοδοχεία - μεγαθήρια που κατακλύζονται απο δυτικούς τουρίστες και επιχειρηματίες (πρόσφατα διέμεναν στο Taj ο Μέρντοχ και ο Μπίλ Γκέιτς).

Γιατί ξαφνικά αυτή η αλλαγή;
Γιατί επικεντρώθηκαν σε σφαγή δυτικών ενώ μέχρι τώρα οι στόχοι ήταν Ινδουιστικοί;

Μα, επειδή οι Αμερικανοί ψήφισαν Ομπάμα.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος δεν εμπνέει μίσος όπως ο προκάτοχός του σε πολλούς ισλαμιστές αλλά συμπάθεια. Είναι διαλλακτικός, καθόλου φανατικός ή φιλοπόλεμος.

Η στρατηγική του Μπίν Λάντεν που διέταξε την επίθεση στην Ινδία και αυτές που θα ακολουθήσουν είναι συγκεκριμένη :

"Αν δεν είσαι Μπούς θα σε κάνω με το ζόρι ".

-Θα σε αναγκάσω να εκτοξεύσεις Κρούζ, να βομβαρδίσεις, να επέμβεις, να δράσεις "εναντίον του Ισλάμ".
Να αναπαράγεις το μίσος.

Ο Λάντεν είναι στρατηγικό μυαλό. Έχει αποδείξει πως μπορεί να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες του. Έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όταν αισθάνεται πως την χάνει, χιλιάδες αθώοι θα πεθάνουν για να την ανακτήσει.

Η επίθεση στην Ινδία ήταν μια επίθεση κατά της Δύσης. Θα ακολουθήσουν κι άλλες, ή τουλάχιστον θα επιχειρηθούν, άμεσα.

Η απειλή είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο πόλεμος συνεχίζεται, ας είμαστε έτοιμοι για αυτό.

(Α, ναι : Κι ας σκεφθεί καλά κανείς που θα ταξιδέψει στις γιορτές. Και με τί, δυστυχώς...)