Κοντά από... μακρυά! - Far and close

Από την Αυστραλία και την ευρύτερη Ν/Α Ασία μέχρι την Ελλάδα, μια δημοσιογραφική και προσωπική ματιά στο κοινό μας γίγνεσθαι - From Australia end greater S/E Asia, a professional journalist and personal view.

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

Μελαμίνη ΚΑΙ στην Ελλάδα; (ΙΙ)


Έρευνα :
 Αλέκος Μάρκελλος
 
 Κρύσταλλοι μελαμίνης όπως εντοπίστηκαν σε ζωοτροφές στις ΗΠΑ το 2007 

Η μελαμίνη είναι ένα ευρύτατα διαδεδομένο προϊόν της χημικής βιομηχανίας, το οποίο συναντάει κανείς σε άπειρες μορφές σε κάθε σπίτι -φτωχό ή πλούσιο- σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι καθημερινές εφαρμογές της είναι αμέτρητες και σύμφωνα με τους υποστηρικτές της δεν είναι λίγα τα θετικά της : 

Α-τοξική (στις μορφές που χρησιμοποιείται σωστά, σε έπιπλα και είδη οικιακής χρήσεως, οικοδομικά και μονωτικά υλικά κλπ)  για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά, δεν προκαλεί αλλεργίες ενω αντικαθιστά είδη για τα οποία θα χρησιμοποιείτο αντίστοιχα τεράστια ποσότητα ξυλείας. Ανθεκτική στην μετάδοση της φωτιάς χρησιμοποιείται ευρύτατα απο την αεροπορική βιομηχανία και στη ναυπήγηση πλοίων, ασφαλής και εύκολη στην επεξεργασία.

Όταν όμως εισέλθει στην τροφική αλυσίδα, και ακόμη χειρότερα όταν συνδυαστεί με την παρουσία άλλων ουσιών όπως το κυανουρικό οξύ, σχηματίζει κρυστάλλους που με τη σειρά τους προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο.

Σε πλήθος προιόντων, κυρίως οικιακής χρήσης αναμυγνύεται με φορμαλδεύδη και άλλες ουσίες. Η αναλογία ελέγχεται απο τον ΕΦΕΤ για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. (link)


  Ο Mao Le Jun (φωτό) ήταν ο «διευθύνων σύμβουλος» της εταιρίας με την επωνυμία  Xuzhou Anying Biologic Technology Development Co.Ltd, μιας εταιρίας διατροφικών προϊόντων (link)

(Η σελίδα υπάρχει πλέον μόνο σε archive καθώς οι Κινεζικές Αρχές ισοπέδωσαν με μπουλντόζες το εργοστάσιο - παράγκα και φυσικά έσπευσαν να εξαφανίσουν τα ίχνη της στο διαδίκτυο... Να όμως που τίποτε δεν χάνεται οριστικά στο Ίντερνετ...)

 Ο λόγος της επιδρομής των Κινεζικών αρχών οι οποίες και συνέλαβαν τον Mao Le Jun, δεν ήταν η ευαισθησία τους απέναντι στη δημόσια υγεία. 

Απλά, τις επόμενες ημέρες θα κατέφθαναν επίσημα πράκτορες της Αμερικανικής FDA με αποστολή να εντοπίσουν την πηγή της προέλευσης ποσοτήτων ρυζιού και αλεύρων επιμολυσμέων με μελαμίνη τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για ζωοτροφές και ιχθυοτροφές που πωλήθηκαν σε τεράστιες ποσότητες στις ΗΠΑ.

Η μελαμίνη χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει τους ελέγχους χάρη στο υψηλό ποσοστό αζώτου που περιέχει : Το προιόν παρουσιαζόταν έτσι ως  «πλούσιο σε πρωτείνες» και «υψηλής διατροφικής αξίας», ώστε να πωλείται ακριβότερα. Ο παραγωγός θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει  πρωτείνη  ζωικής προέλευσης με κόστος 5δολ/ τόνο προϊόντος, αλλά με τη μελαμίνη το κόστος έπεφτε στο 1δολ/τόνο.

(Για όσους θέλουν να ξέρουν γιατί είναι φθηνά τα κινεζικά προϊόντα...)

 Το δυστύχημα είναι πως το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ τον Μάϊο του 2007, όχι εξαιτίας των ελέγχων αλλά ως διαπίστωση :

-Πρώτα άρχισαν να πεθαίνουν σκύλοι και γάτες (συνολικά καταγράφηκαν 2.200 θάνατοι σκύλων και 1.950 γατιών) απο νεφρική ανεπάρκεια.

 Τις αμέσως επόμενες ημέρες  έντρομοι οι αμερικανοί καταναλωτές  άκουγαν τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ να ανακοινώνει πως   εκατομύρια ζώα εκτροφής απολάμβαναν τη ...δόση τους απο μελαμίνη και ουρία (παλαιότερα) ήδη απο 2006!!! 

                             δείγμα απο την "βιολογική" πρωτείνη του Mao. 

Μόνο στην πολιτεία της Ιντιάνα εντοπίστηκαν 40 φάρμες απο όπου υπολογίζεται πως έφυγαν στην κατανάλωση περισσότερες απο 2,5 εκατομύρια κότες που είχαν τραφεί με

 κινεζικής προέλευσης γλουτένη σίτου μολυσμένη με μελαμίνη. Οι αρχές παραδέχθηκαν πως τέτοιες επιμολυσμένες  με μελαμίνη ουσίες (γλουτένη σίτου, ορός γάλακτος, γάλα σκόνη, άλευρα κλπ) που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες σε σύνθετα διατροφικά προϊόντα (κέικ γλυκά, καραμέλες, έτοιμες ζύμες, στιγμιαίες σούπες, κύβοι λαχανικών, παιδικά γάλατα, κρέμες, κρουασάν, πατατάκια, σνάκ και χιλιάδες άλλα) είναι αδύνατο να εντοπιστούν στην τελική τους μορφή.

Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα : 

-Σε πόσα προϊόντα που έχετε αυτή τη στιγμή στο ψυγείο σας  αναφέρει στη συσκευασία αόριστα ορός γάλακτος ή ζωικά ή φυτικά λίπη, γάλα σε σκόνη ή γλουτένη σίτου, ή αλεύρι, χωρίς να αναφέρει προέλευση και ακριβή σύνθεση;

                κρύσταλλοι μελαμίνης προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια

Βέβαια η μελαμίνη –μέσω της εγκληματικά χρησιμοποιούμενης κινεζικής πολυπραγμοσύνης- έφτανε στο πιάτο των δυτικών και με τα φυτικά προιόντα : 

-Επι σειρά ετών οι αγρότες στις περιοχές που υπάρχουν χημικά εργοστάσια στην Κίνα (πρακτικά, παντού) χρησιμοποιούν το «σκράπ», (φωτό) το κατάλλοιπο δηλαδή της επεξεργασίας, τρέφοντας με αυτό τα ζώα και λιπαίνοντας  τις καλλιέργειες.

           Σκράπ μελαμίνης  (φωτό : Ariana Lindquist for The New York Time)
Ο Mao Le Jun μετά τη σύλληψή του αγνοείται.
 Δημοσιεύματα τον παρουσιάζουν ως εκτελεσμένο και ίσως πράγματι να είναι.

                       Πλαστοί τίτλοι διάκρισης των προϊόντων του Mao

Το σκάνδαλο με τις ζωοτροφές που προκάλεσε ένταση στις ΗΠΑ έφερε ένα καλό : Στην ανεπτυγμένη Δύση, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αναπτύχθηκαν μέθοδοι ελέγχου ικανές να ξεχωρίζουν πότε η αυξημένη παρουσία του Αζώτου σε διατροφικά προϊόντα είναι ζωικής προέλευσης και πότε όχι. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι άλλο : Σε ποιό ποσοστό επι των εισαγώμενων ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σύνθετων διατροφικών προϊόντων γίνεται τέτοιος έλεγχος;

Η απάντηση είναι «σε λιγότερο απο 5%».

                      κρύσταλλοι μελαμίνης σε τροφή, φωτό απο μικροσκόπιο

 Προυπόθεση είναι κατ’ αρχήν να είναι ύποπτης προέλευσης το προϊόν. Ας πούμε απο την Κίνα. Και πάλι όμως : Σχεδόν το 50% των Κινεζικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχουν «βαπτιστεί» ευρωπαϊκά, με πλαστά συνοδευτικά έγγραφα. Το λαθρεμπόριο και το ξέπλυμα της προέλευσης είναι απο τις πιο επικερδείς δραστηριότητες της Ιταλικής Μαφίας με ιδιαίτερα εκτεταμένο ρόλο και για την Ελλάδα, είτε ως χώρα κατανάλωσης είτε, λιγότερο, ως  ενδιάμεση χώρα.

(Συνεχίζεται)